Äntligen har sommarvärmen kommit och det med besked. Från 14-16 grader till över 25. I går blåste det kraftigt och i öppna sjön var vattentemperarturen 13 grader. Inte direkt inbjudande men bada skall vi m sommaren. Alltså, glider ner i vattnet på en såphal häll, drabbas av en mindre köldchock, med stor möda kravlar jag mig uppför samma såphala häll.  Äldre herrar skall inte utsätta sig för sådant tyckte Kristina och gav mig sin hand. I dag varmare i vattnet men fortfarande hala klippor.

Vår trädgård prunkar med Clematis, klängrosor, buskrosor, lejongap, olika fetknoppar och röd och vit malva. Malvan är en högsommarblomma, finns ofta vid landsvägskanten men också i rabatter. I sina små böcker ”Silver och jag” och ”Samtal med Silver” vandrar poeten Jimenez i sitt Andalucia med sin åsna och precis som en hundägare pratar han med den. Alla våra malvor får mig att tänka på denne poet, malvan finns vid hans vägkanter. Han har skrivit viktigare och större böcker men ”Silver och jag” och malvorna har fastnat i mig.

Det är väl inget särskilt med malvor eller åsnor. Mina ”Dawn” och ”New Dawn” klänger på husväggen och förenar sig med Clematis Jackmanii, de är vackra. Dock är malvorna innerligare och säkert beror detta på poeten, Han fick Nobelpriset 1957!

Malvor är vackra. Förr ansågs de nyttiga. I sydliga länder spisade de malvablad som sallad. Man gjorde te av bladen och det påstås mildra inflammationer. Malvate kan också hällas i hörselgången vid örsprång. Det har använts för sårläkning. Rötterna innehåller mycket slem och förr användes detta slem till att göra Marsch mallows! Det hade också andra effekter. En av de gamla romarna, kanske Cicero, föråt sig på malva och blev ordentlig sjuk. sjuk.

Malvor är inte ett godkänt läkemedel och även naturläkemedel kan vara farliga.

Z är inte intresserad av malvor, han äter dem inte. Det finns godare saker som korvbitar i husses eller mattes ficka, falsk tryffel eller hjortsvamp samt det mesta som finns på husses tallrik. Han är en idealisk samtalspartner, lyssnar, lägger huvudet på sned, nickar instämmande, buffar medlidsamt med nosen, är det långrandigt gäspar han.  Buskar och andra växter värderas  ingående och godkännes med en liten dusch.