Lördagmorgon 0530. Det rasslar till och ett lurvigt huvud dyker upp vid mitt huvud, en våt varm tunga väcker mig varligt men bestämt. Det räcker inte att klia Z, husse ska upp. Matte? Hon är i Karlskrona. Det är Hindersmäss och då kan även hundar göra fynd.

Hindersmäss firas till minne av biskop Henrik i Upsala och varje år sedan 1400-talet återkommer marknaden. Från början var det en järnmarknad, de små hyttorna förde ner sina järn till staden för att sälja till högstbjudande. Och högstbjudande var säkert en tysk köpman. Men detta vet inte Z , han bryr sig inte heller.

Z vinner, jag kommer upp ur sängen, duschar, rakar mig, sätter fram frukost åt oss båda, brygger te åt mig och tänker ägna mig åt nyhetsbevakningen.  Men Z har annat att bevaka. Det är bara att sätta på sig vinterkläderna och gå ut med den ivrige Z. Först inspekterar han snödrivorna, punktmarkerar här och var. Sedan upp till Drottninggatan, marknadsgatan. En och annan knalle har vaknat, det mobila tunnbrödsbageriet värmer sina ugnar liksom Lagosbageriet (har inte med Lagotto eller Languster att göra, snarast en innovation av pizza). En och annan flicka cyklar förbi, sjukvårdens och äldreomsorgens folk på väg till arbetet.

Marknadsstånden är ännu tomma, men snart fyller knallarna på med ost, korv, rökt fisk, karameller, ullsockor, skinntofflor, leksaker, cd-skivor och åter karameller. Min barndoms karamelleverantör från Mariannelund finns också representerad på minst två ställen. Det finns karameller iklädda guldfärgat, knallblått, karmosinrött  eller neapelgult papper, det finns nakna karameller.

Z drar i kopplet, det ligger en korvsnutt, strömmingsburgare eller halväten hamburgare någonstans. Det finns också andra läckerheter som pizzabitar, bröd och annat som kan passa en hundmage. Det är bara att hålla emot, det kan inte vara nyttigt för en hundmage och jag får städa efter festen.

Efter en stärkande morgonpromenad kommer vi hem. Z slinker ut på balkongen för att kontrollera trafiken, jag brygger mig en liten espresso. Efter en stund kommer Z in, vill bli kliad, lägger sig till rätta och sover snart den oskyldiges sömn. Endast husse är vaken