Z får ju mest vara hemma med oss gamlingar, titta på tv, ta promenader, springa i skogen med pinnhunden Molle. Han behöver nya kamrater och upplevelser tyckte I och jag. I hittade så ”Hundpromenader” på nätet.  I  söndags klockan ett dök vi upp vid angiven plats. Det var  ett tiotal hundar och människor där.  Kul. tyckte vi. Men så såg vi att det nästan bara var storväxta hundar. Hur ska det här gå, tänkte vi, med dessa stora respektingivande hundar. Kommer de att acceptera en nykomling De flesta tycktes ha schäfrar i sina stamtavlor, men också andra raser som collie.  En liten dvärgpudel var genuin. En Jack Russel var nog mest en JR. Hundarna, mest tikar, verkade dock vänliga även om de gruffade. Z var blyg, gömde sig bakom mig. Så kom den ena hunden efter den andra fram, luktade på honom, viskade något i örat, buffade litet och sen var han accepterad i flocken. Presentationen och accepterandet gick fort, betydligt fortare än på ett cocktailparty.  Z fattade tycke för en stor tik, hon skulle snart löpa, hörde  vi. Men nu avvisade hon bara Z , morrade till, visar tänderna . Z fattade galoppen. JR rusade runt och aktiverade de större hundarna, provocerade, sprang undan, retades med damerna. En liten pudel skuttade ivrigt med.

Så vandrade vi i väg denna soliga och inte alltför kyliga söndag. Hundarna sprang oftast lösa, kom det något ”äldre” par, någon med kopplad hund, någon joggare, då kopplade vi hundarna för att sedan släppa dem.

Vi brukar umgås med Z:s lagotto-”kusiner”. De är småväxta och kända för att  vänliga. Det var en upplevelse att umgås med stora respektingivande men fredliga hundar. Fikarast blev det. Vad vore en svensk utflykt utan kaffe! Mattar, hussar och hundar fick sitt och vi bekantade oss med sällskapet. Sen blev det dags att återvända hem. Det var festligt att se stora hundar rusa runt och leka. Det här vill vi vara med på flera gånger.

Somliga hade litet svårt att hålla takten men kunde samtidigt glädja sig åt de lekande hundarna. Hemkomna tog Z och husse en välförtjänt tupplur. Ute föll mörkret och matte började tänka på middagsmaten.