Vart far en far med sina söner? Jo, till Malmslätt för att fira flygvapnets nittioårsdag! För att inte behöva stiga upp allt för tidigt bestämde vi oss för att övernatta i Ljungsbro. Alla kom i rätt tid till vandrarhemmet. När vi installerat oss åkte vi in till centrum för att hitta en pizzeria eller liknande. Plötsligt befann vi oss i en marknadsafton. Ljungsbroborna och hitresta vandrade upp- och nedför marknadsgatan. Utbudet var det vanliga frånsett att många sålde kokosbollar i storförpackning. Några sålde lokala trädgårdsprodukter som saltgurka.

Marknad

Vi hittade en pizzeria precis vid marknadsstråket. Mina söner ombesörjde att jag och de fick var sin stor kall öl, det behövdes i denna nästan tropiska värme. Pizzorna gräddades snabbt och smakade riktigt gott. Vi åt, drack och tittade på folklivet. Mörkret började falla och vi återvände till  vandrarhemmet. Alla gick snällt och la sig, vi skulle upp tidigt

IMG_0001

Det skulle bli köer till parkeringarna vid flygfältet så vi gav oss i väg strax efter sju. En Statoil-station löste vår morgonhunger och stärkta svängde vi in på flygfältsvägen. Försvarsmakten hade placerat ut militärpoliser och de lotsade oss rätt till parkeringsplatsen.

IMG

Vi ställde bilen där och vandrade mot flygfältet. Det var långt för en äldre man med stela höfter och tog dryga en halvtimme, mina söner var snabbare. ”Minstingen” tyckte dock jag skulle ha sällskap och slog av på takten. Trots vår tidiga ankomst var det redan fullt av folk utmed flygfältet. Omtänksamma funktionärer delade ut hörselskydd. De kom att behövas!

Publiken var blandad. Många unga män strövade omkring och tittade på de utställda flygplanen och helikoptrarna. Påfallande många unga kvinnor syntes och inte bara som sällskap åt pojkarna. Unga  familjer kom med sina telningar i barnvagn. Äldre par spatserade omkring, männen föreföll ha haft anknytning till flygflottiljen. En och annan äldre flygofficer vandrade runt och mindes.

IMG_0004

De utställda flygplanen var otroligt snabba, det visade de upp i luften Det fanns  också några flygande museiföremål som Spitfire och Mustang från det senaste världskriget. Tummeliten, ett dubbeldäckat skolflygplan från 20-talet, tumlade runt i luften, gjorde loopings, rolls och vad det nu heter. Det var ett smidigt flygplan och förutom för utbildning användes det också vid konstflygning.

Visst kunde  de moderna flygplanen göra loopings, rolls , gå i spinn, stiga snabbt men fick ta ut vida svängar. Samma cirkus blev det väl inte. Men dagens luftkrig är inte som världskrigens luftstrider.

Vi, som läst om Biggles i första världskriget och om de verkliga flyghjältarna som Röde Baronen, Ingelmann och andra och deras luftstrider ovan skyttegravarna, skulle gärna sett mer ur Flygmuseets samlingar. Men programmet var späckat.

Det enda negativa var maten. Vi äldre har ju upplevt vikten av ärtsoppa och att den  kom fram i rätt tid, Här var det långa köer till utspisningen och hutlösa priser. Fyra till fem grillade ”babyribs”, några potatischips, litet sallad och någon sked barbecuesås kostade närmare  etthundra kronor.

Denna brist åtgärdades på en närbelägen Statoilstation. En stor mugg kaffe, croisaant eller nyttig macka gjorde underverk. Mätta och belåtna med våra upplevelser skildes vi så åt.

 

 

 

 

 

 

 

Vi kunde inte få allt och nöjda lämnade vi flygfältet .  Lite grämde v i oss åt det hutlösa priset för några grillade babyrevben, nachos och grönt. 99 kronor!!  Men kaffe, croissanter och för somlig en rejäl macka åkte var och en hem till sig.