Tänk! I stort allt är planerat för FAMILJEHELGEN. På torsdagen storhandlar I, jag är inte riktigt godkänd för sådana stordåd. Klagar gör jag inte, avskyr att trängas, knuffas, armbågas, tåtrampas på. I stället kraftsamlar jag mig på matbrödsbaket. I min nya brödbok har jag fastnat för två recept, dessa två brödsorter täcker in julbordets krav. Nyttigt bröd bakat med surdeg, solrosfrö, linfrö, aprikoser, tranbär eller russin, rågkross, vetemjöl special, grahamsmjöl, honung jäst och vatten. Bokens titel hemlighåller jag tills vidare, Du ska inte få ytterligare recept på halsen i Ditt stök.

Varför ska vi äta så mycket och så många sorter när det finns julskinka och till denna en god senap. Alltsedan barnsben har jag lärt mig uppskatta apotekets senap. Förr hade varje apotek sin speciella senap och kunde heta Svanens, Hjortens, Vildsvinets med fleras senap. Denna kultur är begravd till min stora sorg. Nu finns Apotekets julsenap som original eller årets! Skinka är förhållande vis mager om späcklagret avlägsnas. Rödkål eller gärna surkål till skinkan och ett gott grovt bröd.

Gärna också inlagd sill. Tyvärr har det gått mycket socker i lagen. Vi kan inte, så här i rikets mitt, få tag i färsk ofilead strömming att grava. Synd. Någon gång om året borde vi få denna läckerhet som bland annat innehåller fleromättat fett som omega 3. Hustrun vill gärna ha lutfisk och en gång om året kan det vara lagom. Jag syndar inte på nåden. Ålen är rödlistad, den flatrökta är en läckerhet och ånjuts i liten mängd och numera i mörkret.

Grisfötter, revbensspjäll, julkorvar, aladåber, leverpastejer, patéer undviker jag men med undantag för några skivor äkta småländsk isterband. En korv som dåtida Kalmar läns Slakteri var känt för.

Du, min kära läsare, tror kanske att jag får i mig stora mängder mat. Det är fel, gärna gott men smått är ett bra mått. Likaså bör alkoholhaltiga drycker förtäras med försiktighet och omdöme. Förr dracks svag- eller enbärsdricka, med alkoholhalt som lättöl Nu har Coca Cola tagit över tillsammans med den Örebrofödda julmusten. Varför inte en lättöl? Snaps, ja tack, en hemmakryddad pors, kan passa bra om bilen är inlåst.

Fordom avslutades måltiden med ris à la Malta. Numera är vi förståndigare, Frukt eller fruktsallad är en bra avslutning. Och sedan en kopp espresso, en tupplur och därefter kan julklapparna delas ut. Men, jag glömde ju bort den viktiga julaftonseftermiddagspromenaden.