Denna dag tittade solen faktiskt tittat fram och förgyllde tillvaron. Det kändes riktigt skönt att flanera utmed Drottninggatan. Men så löpsedlarna. Aftonbladet trumpetade ut att drottning Silvia är knäckt av TV 4.
Av princip köper jag aldrig kvällstidningar, så jag vet inte vad som stod i tidningen. Kanske var det en varm och medkännande artikel. Kanske var det något om att det under trettiotalet fanns gott om nazistsympatisörer i hela västvärlden och att det i de flesta släkter fanns om inte organiserade nazister så dock sympatisörer. När det gick upp för de flesta vad nazismen egentligen stod för tänkte de om. Samma gällde också extrem vänster. Säkert finns det också journalister som haft släktingar som varit fascister, nazister, maoister, stalinister och andra extrem-ister .
Jag minns att jag som ung körde min mor till ett Rädda Barnen-möte. Det var på femtiotalet och mötet ägde rum på en liten småländsk herrgård. Vid kaffet gjorde värden utfall mot judarna. Alla de närvarande blev bestörta, inte minst värdinnan. Vi pratade om händelsen när vi for hem. Det fanns under trettiotalet många svenskar som beundrade Hitler sa min mor.
I en fungerande demokrati skall vi undvika personangrepp utan hålla oss till kritik av politiska program och trovärdigheten av dem och inte chikanera folk på grund av deras släkt.