De olika religiösa högtiderna betydde mycket för dåtidens människor. Jul och Pingst var entydigt glädje. Påskhögtiden startade med lidande, död och begravning och avslutas i glädje.Men så väl sorg som glädje gav plats för fest. Till festen måste det tillverkas öl och det var släktens urmoder som ledde denna tillverkning.

 

Under en veckas tid, dag och natt  pågick öltillverkningen. De extra tillsatserna hade urmodern  i huvudet, det var bland annat  pors, getrams, honung och  humle. Gumman kunde också blanda i spikklubbeblad eller bolmört. Då blev det mer fjong i brygden. Däremot var det förtal att de blandade i dyvelsträck, spån från vår herres kors  eller pulvriserad fladdermus.

Säkert provsmakades brygden av urmodern och av äldsta döttrarna, de skulle föra konsten vidare. Lagom till skärtorsdagen, eller annan torsdag, var brygden färdig.

Var det fest så var det.Men först skulle alla blir rena. Karlarna var ofta bångstyriga och fick därför premedicineras med specialöl. Då blev de som små guds lamm och kunde ledas ner i badkaret,borstas och sköljas. Urmodern och döttrar var frikostiga med drycken och männen fick bäras eller ledas hem till den renbäddade sängen. Om de varit dryga och dumma kunde det hända att de bäddades ner i kalvkätten eller lades på dynghögen..

När männen var fejade och sov sin skönhetssömn  blev det kvinnornas tur att bada och skrubbas. Det var  inte tal om att de skulle bada i samma vatten. Å nej, nytt vatten värmdes upp. Nygjorda mjukare borstar togs fram. Det godaste ölet slogs upp i bägare som raskt tömdes.  Damerna borstade varandra på ryggen, masserade armar och ben, hyn blev allt rosigare. Det fnittrades, skrattades, sjöngs.  De drog historier av sådan karaktär att en hederlig man skulle rodna och hålla för öronen.  Deras festande pågick hela natten, men var av ärbart slag utan karlar. Och karlarna sov tungt. Det tog tid att nyktra till dagen efter. En och annan vaknade på fel ställe . Och varför plågades männen av törst och huvudvärk medan kvinnorna sov så sött.

Tittade surkarlarna utåt sjön såg de svarta skuggor flaxa bortöver

. Häxor, så klart.