Då matte är justerad är det jag som går ut med Z morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Z är en mycket klok hund som reflekterar över det han ser. Varför är det fler kvinnor än män vi ser? På morgnarna är cirka  åttio procent kvinnor, hävdar Z. Han fortsätter, är det inte så att knappt hälften av provinshuvudstadens invånare är kvinnor? Hur kan det komma sig att ibland är det åttio procent, ibland knappt hälften.

Elementärt, käre hund säger jag, det beror helt enkelt på urvalet, vilka är det som är 100 % . Procent är ingenting om underlaget, utgångsvärdet eller populationen inte är angiven. Varje gång Du ser  X procent så fråga av vad”.

Procent? Z och jag stod grubblande framför en optiker. Han erbjöd rabatt på alla glasögonbågar och rabatten steg med åldern. Barn fick femtio procent, hundraåringar hundra , det vill säga gratis bågar. Vilket pris utgick han ifrån? Skumt sa Z!

Det finns en gammal historia om Kalle. Han var sämst i klassen när det gällde matematik. Hans gamle matematiklärare träffade honom efter trettio år.Läraren frågade ”Hur har det gått för Dig, Kalle?” Svaret blev: ”jo, jag köper bollar för en krona styck och säljer dem för två. På den procenten lever jag gott.”