Det är alltid vanskligt att publicera forskningsresultat i början av sommaren. Inte sällan är de relaterade till kost och överlevnad eller sex.

Under några somrar har prärie- och bergsorkarnas sexualvanor diskuterats. Den trogne är monogam och gräver sina gångar och boningsrum.  Kusinerna uppe i bergen är mer flyktiga men även de överlever. Att diskutera livskvalité eller lägga moraliska aspekter på dessa djur är förmätet. Men varför är det på detta sätt? Jo, sade vetenskapsmän, präriesorken har en gen som gör honom monogam. Överförs genen till bergsorken blir han också ”trogen”. I och för sig snyggt jobbat, gener är pyttesmå och hantera dem är inte lätt. Kan detta överföras till människor? Skall vi jaga den notoriske otrogne med en genspruta!! Och vad händer om vi sticker fel person? Eller om genen kommer lös men visar sig även ha andra oanade effekter! Säkert sker denna genöverföring  i naturen och förändrar arter på gott och ont! Men vad har det med datorer och internet att göra?

Då och då händer saker med dator och med internet. Det fungerar inte. Jag får ingen kontakt med Explorer, Google eller vilken sökmotor jag använder. Jag felsöker och felsöker. Är datorn ”heldöd”? Sitter väggkontakten i? Om så är fallet, är kabeln till min nätvärd, LAN-kabeln”, rätt isatt, i båda ändar!  Eller, är mitt ”mobila” modem rätt isatt?  Fungerar programmet eller har det utsatts för virusangrepp? Jag kontrollerar, ändrar och tillvaron blir alltmer förvirrad men slutligen fungerar det igen. Säkert är att jag gjort fel fel igen. Då tar det ut sig. Eller jag glömt sätta i kontakten. I vissa fall har vinden vänt, det gäller mobilt nätverk. Säkert är det onda andar, mobila nätgener och annat oknytt med i spelet.

Men, hurra, nu fungerar det igen. Men då har min hustrus dator lagt av. Efter nästan ett dygns försök att manipulera och hota densamma ger jag upp, I åker till verkstan. Men under tiden där vill hon ju kommunicera med omvärlden. Men min gamla dator? Med några besvärjelser kanske jag kan få den att fungera! Och åter hurra!! Men så vill jag uppdatera den för ett modernare skrivprogram vill hon väl ha. Och då sk—r det sig, ingen kontakt vare sig med program eller rymden. Den lynnige datoranden begär att jag skall sätta in en säkerhetskopia i CD:n, men var har jag den. Borta säger Z och ser förnurlig ut. OK, jag tvingas köpa en ny programskiva, allt fungerar till min glädje, även kontakten med inre och yttre rymden, för att inte tala om yttre Mongliet. Samtidigt ringer verkstaden, de hittade inga fel på I:s dator men återinstallerade programmen. Så, Insalah, har vi tre datorer som kan tala med rymden. Om inte vinden vänder sig!

Nu blommar vildrosorna, dessa de vackraste av rosor. Liljor, aklejor, klematis skänker lisa för själen.

Glad midommar!