November är ingen bra månad att börja ett nytt år, gaelerna må förlåta mig.

Femte november  1605 försökte Guy Fawkes spränga det engelska parlamentet i protest mot förföljelser mot katoliker. 5 november 1905 dömdes Zeth Höglund för flygbladet ”Ned med vapnen” där han pläderade för Norges frihet. 5 november, som en enstaka ljuspunkt, inleddes den första kursen på Brunnsviks folkhögskola.

6 november 1632 stupade Gustav II Adolf i Lützens dimmor i strid mot katolikerna eller för ett Storsverige. 6 november 1881 höll August Palm sitt första föredrag om socialdemokrati.

7 november inleddes den ryska revolutionen.

Natten till 10 november 1938 inträffade Kristallnatten i Tyskland. Över hela landet gick organiserade nazistiska kampgrupper till anfall mot judar. 267 synagogor brändes . 20 000 judar skickades till koncentrationsläger, ett hundratal lynchades, andra misshandlades. 7500 judiska butiker vandaliserades.

16 november 1916 avslutades slaget vid Somme. Mer än en miljon människor dödades eller blev svårt skadade.

30 november stupade Karl XII i samband med belägringen av Halden. Han lämnade ett utarmat land efter sig och det har spekulerats om han blev skjuten av någon svensk. Hans dödsdag har annekterats av extrema nationalister.

I denna november är fästingarna fortfarande aktiva men Z och hans matte har klarat sig. Men mattes dotter har fått borrelia.  Hon är aldrig ute i skogen!!

Finns det då inget positivt med november?

Musiklivet går mot sin kulmen i form av juloratorierna. Nyss fångades vi av Mozarts Requiem, gudomligt och sorgset, en lisa för själen och därmed för kroppen och med hopp om framtid.

Så förbered Dig långsamt inför jul och vårt nyår. Ät måttligt och nyttigt. Avlasta och samarbeta med kökschefen. En frisk, glad och god kökschef är guld värd.

Dagarna går fortare. Nattsömnen kan förlängas utan dåligt samvete och snart blir det ljusare.