Landsvägen går från Loftahammar, slingrar sig fram mellan skogbeklädda åsar och frodiga dalgångarna. Östersjövikar skymtar här och var, på båda sidor. Slutligen når vägen Flatvarp, känt för sina badklippor och småbåtshamn. Vägen är vår enda vägförbindelse med fastlandet, går över två broar, över Lilla Askö ut till Stora Askö. Och på Stora Askö ligger vår skola alldeles invid landsvägen.

aug 10 2015_0054_redigerad-2

 

 

 

En viktig anhalt på vägen är Kiosken och till kiosken vandrar glass- och godissugna människor i alla ålder och av skilda kön. Vi ser dem målmedvetet gå förbi vårt staket. De kommer från väster, från grannön men även per båt från öarna omkring. Kiosken säljer också kaffe, bröd korv, ost, pålägg och andra förnödenheter, men också glättiga veckotidningar. Så egentligen behöver vi inte lämna ön så länge kiosken är öppen.

På kvällarna vandrar sportfiskarna förbi med långa spön, redskapslådor och något att bära fisken i. Oftast är det unga män men ibland följer en ung flicka med. Fångsten tycks inte bli stor men det är rogivande att fiska. Kanske är det skönt att slippa släpa hem stora fångster och fisk innehåller, till skillnad mot fiskpinnar, ben. Kanske, som andjägaren sa, det är såsen som är det gottaste.

Glass- och godisätarna har nu minskat, semestern är över för många

När mörkret faller på ser vi ofta månen stiga upp bortom vägen, över skogen. Det kan bli riktigt dramatiskt som för några år sedan, då månen var stor och röd. Skogen syntes stå i röda flammor och det var nära vi ringde brandkåren.

jul 31 2015_0036

 

Ljungen börjar blomma och är en förlöpare till höst och förgängelse. Men visst är det vackert med blommande ljung. Men betyder det dödsfall om vi tar in ljung och sätter i vas? Eller ett löfte om förnyelse och uppståndelse

 

aug 09 2015_0059

 

Höstmörkret faller även på vår ö men skola har alltid betytt upplysning.

 

aug 10 2015_0055

Denna höst skall det vimla av meteoriter och det är bäst att stiga ut och titta på himlen. Inte ser jag något annat än de vanliga stjärnorna och en ensam flygmaskin på väg åt nordost. Det är tur för oss, för vid stjärnfall ska vi önska oss något. I sagorna har det ju oftast slutat galet!.           .

Men i kväll kommer I tillbaka och då ska vi äta ugnstekt abborrfilé och till den ett glas rosé. Z ska också få smaka. Det står oss fritt att efter detta leta efter stjärnfall eller bara njuta av hösthimlen