Mörkrets crescendo

 

Vi går in i slutskedet av mörkrets invasion. Morgnarna är mörka. Z och hans husse sover längre, uppvaknandet är segt.  Dagen hinner knappt börja innan den tar slut.  Trots mörkret, eller tack vare, blomstrar musiklivet.

I lördags bjöd Nikolaikyrkan och manskören Lorelei på en fullödig konsert. Kören har funnits i 90 år och sångarna tillhör kategorin mogen ungdom. Någon av grundarna fanns förstås inte med, även om församlingsprästen i sitt välkomsttal sa så. I stället hade en kvinna, Anna Wikblom, inbjudits och tjusade oss med sina sopransolon.  Några körmedlemmar och tillika mina goda vänner menar att hon är ett lyft för kören. Hon har också en egen kör och utbildar sig till läkare.

December bjuder på mycken musik. Kyrkorna bjuder på sakral musik med körer, orgel och stråkar. Kringresande artister av olika slag och dignitet fyller konserthus, restauranger, aulor och andra lokaler med musik och publik.

 

I går lyssnade jag på filosofie doktor Johanna Broman Åkesson. Hon kåserade om Povel Ramel och gav smakbitar av hans  musik och fantastiska texter. Johanna är musikhistoriker, hennes avhandling handlade om Povels snillrika parodi- och pastisch-konst. Att Povel var fantastisk vet de flesta av oss seniorer, också att han ofta hade ett djup på ett vänligt sätt. De melodisnuttar som spelades upp förde nog oss alla till vår ungdom.

Efter föredraget serverades traditionsenligt julgröt med skinkmacka.Denna begivenhet stod Örebro Senioruniversitet för.

 

För den kunskapssökande senioren finns stora möjligheter här i den lilla residensstaden på slätten. Vi har Senioruniversitetet, det ”riktiga” universitetet, ABF, Folkuniversitetet och flera andra bildningsorganisationer. Många städer har motsvarande utbud. Så leta reda på de olika kursprogrammen, välj ut något eller några kurser eller föreläsningarna, anmäl er och gå i väg!

 Vi seniorer är också bildade och många har gått på någon form av de Gorkijs universitet. Vid kaffet efter föreläsningarna kan vi så utbyta erfarenheter av olika bildningskällor

Z letar också efter kunskap och menar att hans förnämliga luktsinne vida överträffar våra kurser och föredrag. Om mörkret tycker han inte. Morgon-och kvällspromenaderna blir inte så långa. Julskyltningen negligerar han helt. En senkommande brädåkare får sig en utskällning, att bara dyka upp i skymningen och utan ljus!