Hälsointresset blir större och större. Se på alla annonser och braskande rubriker o det ena hälsopreparatet efter det andra. Genom att äta det ena eller andra hälsotillskottet blir vi näst intill odödliga. Samtidigt ökar nikotinmissbruket. Sorgligt är att fler unga kvinnor röker Alkoholkonsumtion och sena krogvanor ökar. Å andra sidan är det fler människor som går på gym, joggar eller sysslar med någon sport.

Mat spelar stor roll för många. Den ena kosten efter den andra dyker upp. Det är viktigt vilket salt som används. Havssalt, flingsalt, medelhavssalt är på modet. Visserligen är det samma natriumklorid i dem men olika ”föroreningar” som rester av alger och annat.

Helt säkert är det viktigt med bra kost från begynnelsen om vi skall bli ”friska” ”fjärdeåldrare”. Det är inte fel att tänka på kosten när i lämnar våra yrkesaktiva år. Egentligen har vi chansen att verkligen göra något åt vår mat nu när vi har tid. Ett aktivt yrkesliv med tidspress är förödande för en sund kost så passa på nu! Du behöver inte gå till alla fettdrypande smörstinna recept. Botanisera bland alla grönsaker och rotfrukter. En sund och god kost fordrar en kärleksfull tillagning och avnjutes helst i angenämt sällskap. Den ensamma kanske kan tillsammans med grannar eller vänner starta matlag.

Det är viktigt att röra på sig, kroppen är till för att användas. Motion behöver inte betyda självplågeri i motionsspåret. Gå ut med grannen eller vännerna. Promenera i den takt Ni vill. Prata om livet, vädret, politiken eller annat.

En del av de bästa hälsoråden fick vi av den svenska skaldekonstens fader, Olof von Dalin:

Roligt sällskap, sömn om natten, käckt arbeta,

Lägligt bo. Stillhet någon stund om dagen.

Det är lagen för min hälsa och min ro

Varför inte pröva dem?