Häromdagen fick vi Åhlens julkatatalog i vår brevlåda. Det är ett 100sidigt glassigt alster tryckt på dyrbart papper.  Drygt hälften av sidorna fylldes med olika lukter, lotions, salvor, krämer, lacker. De flesta hade namn som Flora Tuberose, Première, Nuit, 007, Someday, lover dose. Only the brave tattoo, Lady milion, Back to the roots, Euphoria. Jag fann etthundratio olika produkter, 90 var avsedda för kvinnor, vi män kunde bara välja mellan tjugo.

Dagarna innan hade jag besökt ett Åhlens-varuhus för att köpa en bakduk. Först passerade jag havet av olika skönhetsprodukter, sedan skira underkläder av alla de slag. Det var så att jag rodnade.  Men bakdukar hade de inte. När jag kom hem sa I att hon visst hade en nästan oanvänd bakduk.

För den oinvigda: en bakduk är en praktisk grej, man mjölar in ena sidan av duken och kan sedan lätt kavla ut deg, vika och forma matbröd och låta det jäsa. Så skam över den som tänker något annat.

Hur knyta hop detta? Jo, för oss äldre är julen en dofternas högtid. Brödbak, saffran, nygrillad skinka,, gran, nyskurade golv med kvarhängande såpdoft, hyacinter, nybadad käresta. Inte får det plats med fler dofter. Eller?