Jag ger mig inte gärna ut käpplös, käppen har åter blivit ett sällskap. Den avlastar benet och förbättrar balansen. Ibland är den en markering till omgivningen, försiktigt, den gamle mannen kan ramla. På buss och pendel blir det lättare att få sittplats. Men inte är de unga som flyttar på sig, nej, det är de medelålders och äldre, inte minst kvinnor.
Halkan inne i staden är under kontroll, det har sandats och saltats. Just nu är det problemfritt att ta promenader med Z, inne i staden. Ger vi oss ut i skogen är det ordentligt halt. Här har ingen sandat eller saltat. Därför har I och jag i dagarna försett oss med broddade motionsskor. De har både gummi- och stålbroddar och kan användas förutom på snö och is också på hårt underlag som betong- och stengolv. Det är fantastiskt att gå med dem på isiga stigar. De fungerar också på gatsten och asfalt. Vanliga broddar kan vara förrädiska på hårt underlag. Men parkett- och andra mjuka golv tar skada av skorna. En bra produkt för oss äldre.
Dagens ungdom vill jag nu klaga på. Såsom Egyptens gräshoppor breder de ut sig på den trottoar där jag går. Inte väjer de för en käppförsedd pensionär. Det gäller att göra sig så smal som möjligt. Häromdagen mötte jag en sådan svärm. De var på väg till en av stadens stora scener för att delta i antivåldsdagen ”Akta huvudet”. Det var bara att gå åt sidan, annat vore att provocera fram våld. Kanske de kommer att förändra sitt beteende efter föreställningen tänkte jag. Tidningen och lokal TV var där och intervjuade.
Inte alla förstod budskapet, när programmet var slut uppstod kalabalik när någon försökte stjäla med sig en mikrofon hem. En vaktmästare ingrep och tog tillbaka mikrofonen. Den unges kamrater angrep och misshandlade vaktmästaren. Polisutredning pågår