skattekista

 

I folkskolan fick i lära oss mycket nyttigt, till exempel att spara av veckoslanten. Vi fick också var sin bankbok från Östra Härad. Klassen hade också en sparbössa där var och en kunde trilla ner sin slant. Varje barn hade sitt fack i  bössan. Genom ett idogt sparande skulle vi kunna  köpa oss en liten stuga, även om vi fick hålla på ett tag.

Bland andra begivenheter under folkskoletiden var film. Vi tågade från skolan till den lilla biografen för att få se någon naturfilm som när en vråk med dödsförakt tog livet av en skallerorm. Vilken balett, nutidens koreografer har mycket att lära av naturen.

Men den film jag kommer att tänka på handlade om att man för länge sedan fick betala pengar för att lämna in sina mynt för förvaring.” Pengarna” var de stora kopparplåtarna.  Ägaren kom in i spetsen av bärare, de senare bar på kapitalet. Scenen växlades så över till ett häradssparbankskontor med pulpeter och högt ekskrank. Bakom det samma satt eller stod prydligt klädda kassörskor. De tog emot pengar, noterade insättningen i bankboken. Till  skillnad från den föregående banken förde de också in ränta, vi fick betalt för att de förvarade pengarna!  Pengarna förökade sig på banken med några procent om året.

Jag kommer inte ihåg om vi fick veta hur det gick till. Hyschades det också om monetär fortplantning?

Dessa rader har tillkommit sedan riksbanken sänkt reporäntan till – 0,1%. Ebberöds bank var en liknande ekonomisk innovation.