I Dantes ”Den gudomliga komedin” står citatet ovan porten till helvetet. I många uppsatser om vår ålderdom skulle det kunna stå i ingressen. Och när inträffar ålderdomen? Vilket år eller dag går vi över tröskeln till H?

Men är det så? I modern demografi har man avskaffat ålderstrappan, den som ni säkert minns. Den gick från födelsen till ålderdomen i 10-årsperioder med en bästa ålder vid 40-50 år.  En del forskare/samhällsbyggare tyckte att vi därmed glömde bort ålderdomen och inte räknade med behovet av vårdåtgärder och platser. Därför införde de en ny indelning, nämligen de fyra åldrarna. En uppväxtålder, en ålder för arbetslivet, en ålder för den pigga pensionären och slutligen en avslutande fjärde ålder, den Fjärde åldern.

Den fjärde åldern anges ofta börja vid 80 års ålder, ungefär vår medellivslängd. Ibland görs tillägget att man för sitt dagliga liv behöver hjälp med vissa saker som att handla, tvätta fönster och annat, eller har större hjälpbehov till total omvårdnad.  I vår fjärde ålder kan vi alltså vara mentalt pigga och klara, ha någon hobby, träffa vänner, åka utomlands men ha någon mindre eller större funktionsnedsättning som gör oss beroende av andra.

Vi måste förbereda oss genom att vara aktiva i den tredje åldern,promenera, odla vänner och hobbies, delta i samhällsdebatt, berätta för barn och barnbarn hur det var förr, kanske släktforska. Framförallt är det viktigt att vara aktiva, men styra aktiviteten själva, inte låta någon driva på. Vi blir långsammare mentalt och fysiskt men vi kommer framåt.