Då det denna dag var Hörselns dag föreslog min bättre hälft att jag skulle gå och få min hörsel kontrollerad. Det kan vara intressant tyckte jag, det kanske inte är så att de yngre generationerna inte lär sig att tala tydligt eller att reportern har en ljuddämpad mikrofon. Som alla förstår hörde jag inte de höga tonerna och det var ett påtagligt tapp. Kanske skulle en modern hörapparat vara en stor hjälp när jag sitter på ett sammanträde och kvinnorna med sina ljusa röster berättar något intressant eller när min bänkgranne kommenterar viskande.
Så nu har jag anmält mig till en ordentlig genomgång. Jag får kanske ett nytt liv och kan åter höra syrsorna, det är tio år sen sist. Sen finns det ljud jag helst inte vill höra som vrålande bilmotorer, skränande folkhopar och omusikaliska sångare.
När jag satt och väntade på min tur läste jag en broschyr om hur man via nätet kan ändra mottagningstider eller beställa en ny. Tog medicinen slut kunde man få receptet förnyat via nätet. Är detta senare så bra, egentligen. Med åren blir vi känsligare för många mediciner. Det höga blodtrycket kanske blivit för lågt, hjärtat går kanske väl långsamt, min sömnlöshet kanske beror på medicinen. Visst kan jag själv experimentera med mina mediciner men jag behöver också en rådgivare. Äter vi medicin bör vi också få träffa läkare eller specialsköterska en gång per år.
Det är viktigt att läkaren, sköterskan har tid för mig. En förkylning eller ont öra hos en ung och frisk människa kan man klara av snabbt om inte besöket rent av är onödigt. Men en människa med många mediciner, sjukdomar och funderingar måste få sin tid.