Hösten kommer nu på allvar. Uteserveringar rivs och fraktas bort.  Omväxlande regn och regn, stundom sol.  Fortfarande blommar dahliorna i stadsparken  men de flesta andra blommorna har skrumpnat och transporterats till komposten. Ån är välfylld och gulbrun som ärtsoppa.  Anddrakarna börjar klä sig i bröllopsskrud eller snarare provar densamma för kommande behov. Honorna  är klädda i blyga bruna nyanser.

Dragspelsmusiken på Drottninggatan har tystnat och tiggerskorna är borta. En rumänsk lyxmercedes  står då och då felparkerad i Nygatebacken upp mot Drottninggatan. Det är en statusbil.Jag skulle inte vilja parkera den i mitt garage. Kan inte låta bli att associera den till Habsburgarnas mausoleum där kejsare ligger omslutna av koppar och brons som åkte de i krigets pansarvagnar. En hastig tanke, det är säkert någon från hemlandet som kommit för att hjälpa sina landsmän.

Så här på hösten känner jag ett behov av att förnya min höstgarderob.  Men nästan alla herrklädesbutiker har försvunnit och de få som är kvar har infiltrerats av damkläder.  Numera finns det egentligen bara en herraffär som är värd att besöka men den ligger i  huvudstaden.

Ett av mina favoritplagg är polotröjor av god kvalitet. De är behagliga att bära och behöver inte strykas. Går jag in i en klädbutik och frågor om de har polotröjor ser expediterna medlidsamt på mig, ”stackara gamle man”, eller de  tycker jag är något som katten burit in.

Nej, upp till kamp för vackra och bekväma herrkläder.