IMG

I tisdags såg vi den omtalade filmen om drottning Wictoria och  läkaren Axel Munthe. Att vi såg filmen berodde främst på vår upplevelse av Capri för många år sedan. En mycket god vän guidade oss runt på den vackra ön.

Hit flydde kejsarna Augustus och Tiberius när hettan i Rom blev besvärlig. Tiberius styrde faktiskt det romerska riket därifrån under många år. Lord Nelson träffade här sin älskade Emma, hustru till den engelske ambassadören i Neapel. Många kända ­­­­­­­­­författare och konstnärer har bott på ön under kortare eller längre perioder.  Homosexuella par fick här under 1800-talet en fristad. Maxim Gorkij samlade här många av tänkarna inför den ryska revolutionen.

När Axel Munthe vid 19 års ålder skickades till Menton för att läka sin lungsjukdom besökte han Capri och förälskade sig i denna ö. Han flydde gärna dit och när han blev stadd vid kassa köpte han mark och lät bygga Villa san Michele på klippan i Anacapri. Han hade blivit en berömd socitetsdoktor, haft mottagningar i Paris, Rom och även Capri, Han var mest eftersökt av förmögna, osedda, otillfredställda kvinnor. Han var en god lyssnare och belönades väl för det. Somliga kallade honom manipulativ.

Han var också LÄKAREN på Capri och befolkningen älskade honom.  Hans mottagning på Capri skapade också arbetstillfällen, patienterna måste bo och äta någonstans, transporteras till och från Capri

Kronprinsessan, sedemera  drottning,  Wictoria besökte honom där, på rekommendation av svågern prins Eugen. Så gick det som det gick. Eller gick det inte. Var han och Wictoria ett älskande par eller var de enbart goda vänner? I filmen läses deras brev upp, dessa brev utom ett är förfalskningar. Resten är rekonstruktioner. Mycket talar för att Axel Munthe inte var den store älskaren men  manipulativ.

Filmen är  sevärd med sina bilder från Capri, från Paris, Stockholm, Karlsruhe och flera platser. Men som det också sägs om Munthe, han skildrade inte det som varit utan det som kunde ha varit.

Gå gärna och se filmen, njut av bilderna och tidsskildringen. Läs gärna hans böcker, i synnerhet ”Boken om San Michele”, njut av tidsskildringen. Litet är sant men vad?

Gnola gärna, om än osant:  Det var på Capri vi mötte varandra