I har åkt till O-hamn för att träffa dotter och dotterson. Kvar i stan är Z och jag. Vi åker till däckfirman och får vinterhjulen utbytta mot sommardäck. Skönt, tystare, mjukare. Sen åker vi till Oset, vårt fantastiska fågelområde. Kommunen har restaurerat våtmarken till glädje för sjöfågel. Några knölsvanar leker strutsar eller letar mat på bottnen, bara kropparna syns. Flera sothöns simmar omkring utan att var ovänner. Grågässen simmar stillsamt omkring eller betar på gräsholmarna. Ett aggressivt kanadagåspar jagar undan två av sina kanadasläktingar för att sedan tråda en sällsam dans med utsträckta halsar. De väser ondskefullt och förstärker detta med sina tungor som fladdrar likt ormtungor.  Men knipparet lägre bort bryr sig inte. Bortöver ruggarna kretsar några tystlåtna vipor, det är inte dags med ruvning och finns ingen anledning att låta. Är det en starflock längre bort? Och över vattnet patrullerar skrattmås och kråka.

Himlen är grå och det faller ett fint regn över oss, ett sådant där regn som egentligen inte blöter ner vare sig min jacka eller Z:s päls. Vi möter eller blir omsprungna av enstaka joggare. Ett par ungdomar kommer på sina mountainbikes, uppenbarligen har de hittat en bra gyttjepöl .

Uppfriskade, lagom trötta beger vi oss av hem för att få i oss mat. Z får sin standarmiddag och snabbt avverkar han den. Själv passar jag på att göra en chile con carne, perfekt efter en halvblöt och blåsig promenad.

Så har ännu en dag gått och kommer aldrig mer igen