I måndags stängde vi vårt sommarhus. Tömde ut vattnet ur rör och varmvattenberedare, bytte ”dassburk”, den gamla får nu stå och mogna i 15 månader för att sedan efterkomposteras. Det är litet bökigt men när jag ser på tomater, rosor, astrar, klematis och andra blommor, då är det värt besväret.

Vår vinranka har vuxit till sig och döljer en husknut. Druvorna innehåller mest kärnor, men det lilla fruktköttet är sött och gott. Vi har skördat en del av våra vindruvor. Vad vi gjorde med dem?. Inte var det läge att trampa dem, de var för få. Vi lånade en råsaftscentrifug. Det blev en tjock juice utan någon charm eller svans. Druvorna får i stället förbättra småfåglarnas vinterhälsa

Det gamla krikonträdet har givit en kolossal skörd. grenarna bågnade och vi klarade inte att ta reda på allt. Inkokta krikon med grädde eller glass är en suverän efterrätt, mycket krikon och litet grädde! Krikonen har en beska som är angenäm. Inkokta mirabeller låter mer romantiskt och bör ätas i skymningen och med tända ljus. Krikon och mirabeller är samma sak. Här på kusten kallas de också ”ränkler”, René Claire?

Med hem hade vi också frysta körsbär. De smakar bra tillsammans med yoghurt. Är osötade och fettfria! Har Du tänkt på att fruktyoghurt oftast innehåller mycket socker!

Gula kantareller, trattkantareller? Ja!