Sedan vi väl lärt oss att baka har brödet varit en viktig del av vår kost. I många länder har brödet subventionerats och har brödpriset gått upp har det blivit demonstrationer eller upplopp. I Paris under Ludvig XVI blev det stor brist på säd och därmed bröd. Då sades att drottning Marie Antoinette förundrar sagt: ”Folket kan väl få kakor i stället”.

Bröd skall bakas med omsorg och med gott om tid. Degen bör jäsas under lång tid, först med hjälp av surdeg, i slutet tillförs en smula jäst. Olika skolor finns, degen kan få jäsa utan några större åthävor, den kan vika i omgångar eller kavlas men framförallt måste den få tid på sig.

Ett bröd bakat med surdeg och som fått jäsa länge har en helt annan karaktär än hastbröd.

Att baka  bröd är också en lisa för själen. Bröd som just kommer ur ugnen fyller rummen med en ljuvlig doft och grannarna går och sniffar.

Även kanelbullar kan bakas med surdeg. Café Rogge i Strängnäs har utomordentligt goda kanelbullar bakade med denna metod