I slutet av förra veckan var vi på någonting jag inte borde ha varit, nämligen bokmässan här i ”provinsen”. Våra bokhyllor är mer än välfyllda. Så strövar jag omkring och hamnar framför en monter om Dan Andersson. Då jag är född i Ludvika och haft delar av min släkt där stannade jag till Det fanns skrifter och också CD-skivor. Jag köpte så ”Laolands uggla” i tolkning av Gunde Johansson och pratade med damen i montern. Jag nämnde att jag var född i Ludvika och bodde där mina första två-tre år under de kalla krigsvintrarna, detta som en förklaring till mitt intresse.
Jag strövade vidare. Hittades av en gammal kollega som nu som pensionär skapat en fotobok om fåglar kring Örebro. Boken var trevlig med fina bilder och bra kartskisser på fågellokaler. Det gick inte att motstå.
Bokförlager Nya Doxa lockade med nyöversättningar av de tidiga upanisaderna och den mer kända Bhagavad-Gita. Gamla visdomsläror kan jag inte motstå. Böckerna hamnade i min kasse. I en annan monter fann jag Khaled Salih som ville sälja sin bok ”Drömmen om Kurdistan”, en roman om Azad. .Vi pratades vid om kurder om kurdernas dröm och situation.
Sen gällde det att snabbt avsluta besöket, min bokkasse var överfull. Hemma satte jag mig och lyssnade på Gunde Johanssons tolkning av Dan Andersson. Då jag inte kunde höra hela texterna tog jag fram Dan Anderssons dikter och läste texten där. Samtidigt såg jag att dessa böcker v ar inköpta i början av mina föräldrars äktenskap. Några av dem var presenter från min mamma till min pappa. Böckerna var tryckta 1930!
Gulaschen? Det var ett tag sedan vi hade ätit middag med min yngste son, han har mycket omkring sig och det gäller att passa ihop tiderna. Veckan har ju varit kylig och regnig så varför inte en doftande välkryddad gulasch. Jag skalade potatis, lök och morötter, skar i bitar ,Förkokade potatis, brynte lök, köttfärs och kryddiga korvar, kryddade, lät puttra, smakade av och kryddade mer, det doftade gott och ute var det snålblåst och kallt. Z, min matintresserade vän, följde noga mat-lagningen
Så kom min son, vi åt och alla tyckte det var gott. Vi pratade och diskuterade, Z drog sig tillbaka till sin korg. Min son gick hem men då såg jag att Z hade från sin bänk, med sin långa tunga, nått gulasch-grytan. Där borde det funnits gulasch kvar till minst ett skrovmål till, men nu var en stor del i Z:s mage. Han var mätt och belåten och nöjd med min matkonst. Egendomligt nog mådde han bara bra . Efter kvällspinken sov han lugnt hela natten!
Extra lästips: en förtjusande boken Igelkottens elegans