För två veckor sedan var det Marie Bebådelsedag, tillika Våffeldag. Men Marie Bebådelsedag kallades också Vår Fru Dagen, uttalar man detta fort och slarvigt kan det nog bli våfflor av det. Kanske det var mest uttalat i Skåne? Våfflor har ett helt annat ursprung, nämligen vaxkaka och visst liknar våfflan denna. Strör vi rikligt med honung på våfflan blir likheten större. Men inte är de en vårsymbol.

Ärkeängeln Gabriel med vita? vingar uppsökte jungfrun Maria, var och när vet vi inte. Kyrkomöten bestämde att detta skedde den 17 eller 25 mars. Som alla vet är våren alstringens tid. Grodorna kväker i dammen och famnar varandra. Näktergalar strör obsceniteter kring sig för att imponera på honan och skymfa grannhanen i nästa buskage. Svanar, doppingar, viggar, lärkor, gäss och alla andra fåglar spelar upp och försöker överträffa varandra. Kik- och kamerabehängda ornitologer ses vid sjö- och åkanterna, och är fågelvärldens paparazzi.

De stora och bredvingade tranorna hälsas särskilt välkomna. Som barn satt vi vid fönstret i skymningen och väntade på dem. Tände vi ljus blev fåglarna rädda och det kunde få konsekvenser. Gick vi snällt och la oss kunde det hända att tranan la chokladägg i strumpan vi hängt upp.

IMG_NEW

Tranan är med sitt ålderdomliga läte och vida vingar ett vårens speciella sändebud och dyker upp i förälskelsens tid.  Därmed vill jag inte ha sagt att jungfrun förväxlade Gabriel med en trana.

I morgon är det Långfredag till minne av Jesu korsfästelse och död. Förr var det en riktigt sorglig dag då vi skulle äta salt fisk och annat. Dans och biograf var förbjudet, inte heller fick vi besöka grannar. När TV först kom kunde vi se Herr Arnes Penningar eller Körkarlen. Inga direkt muntra filmer.

Påskafton är preludiet till uppståndelsens dag ty på påskdagens  morgon  uppstår Guds son från  dödsriket. Det ska ätas mycket ägg, de är en symbol för pånyttfödelse i naturen. Köttbullarna är prosaiska eller vanvördiga, allt kött är hö. Sill  i olika inläggningar hör till, symboliken är bortom min fattningsförmåga. Fisken var en kristen symbol i kristendomens barndom, sill är en fisk. Massor av godis skall det vara, för det är ju fest. I landet Gos flödade mjölk och honung!

140118

Själv äter jag inte ägget, väntar på kycklingfilén.

Enligt min salig mor dansade solen på påskdagens morgon. Om hon trodde på detta vet jag inte. Med seniorens misstro tror jag hon ville att vi inte skulle ligga och dra oss i sängarna. Nej, ut och räfsa löv !