Det är alltid sorgligt och stressande att stänga vår skärgårdsskola. Men vi behöver inte uppleva folkstormar, skolan är nedlagd sedan drygt 50 år tillbaka. Men den har lärt oss mycket om svunna tider, okända och kända släktingar, bland annat ”nya släkten”.

Förra fredagen åkte vi ner, I, Z och jag.  Z tycker att det är en trevlig resa då han halvvägs  får en Mc Donaldshamburgare. Han har ännu inte lärt sig att äta långsamt och njuta, han njuter intensivt och sedan är hamburgarens saga all. Han sneglar efter mer.

Allt eftersom vi nalkas kusten lättar molnen och vi kommer fram i sol.Växtligheten har varit besvärande denna sommar. Björnbärsrankorna bara väller ut på gräsmattan och slånsnåren tävlar i höjdrekord. Och gräset bara växer och växer. Det har ju regnat mycket även utmed denna vanligtvis torra kust. Skulle det torkat upp så mycket att det gick att klippa gräset utan att klipparen klibbade ihop av gräsmos?  Men, tack till högre makter, det hade inte regnat de senaste dagarna, gräsmattan är lagom torr och klipparen tuggar sig fram. När solen sakta sänker sig är gräsmattan klippt och kvällskylan kryper på. Det är dags att avsluta och i stället ägna oss åt sommarens sista middag i kammaren.

Kaminen sprakar och sänder ut sin värme.

Dagen efter tar vi ledigt för att fira en 50-åring nere i Oskarshamn. Klok som hon är mottas vi av grönkålssoppa och hembakat bröd. Sen bowlas det, äts, pratas, frågesportas. Trötta och nöjda får vi somna. Sover gör vi djupt och länge.  Vi , födelsedagsbarn och alla andra vaknar efter hand. Efter frukost tar I och jag en långpromenad till havet.

 

En galeas stävar ut från hamnen och styr söderut, kanske till varmare vatten. Och segelsällskapet har sin höstsegling för hågade. Fram mot eftermiddagen hämtar vi upp Z, han fick inte vara med på festen. Han blir galen av katter och värdinnan äger den förtjusande katten Bosse.  Han fick vara hos Siv, hon har inte katt. Glad blir han som den när vi kommer och hämtar honom.

När vi närmar oss Stora Askö skymmer det på. Lite trädgårdsarbete hinner vi med men sedan är ljus  och rygg slut.  Te och varma mackor blir lagom och sedan ”kvällspinken”.  Vi säger god natt till mörtar och andra fiskar.

 

Vi vandrar ett stycke till utmed vägen till fastlandet.

 

Z tycker inte om mörkret, pinkar snabbt färdigt, skäller på några hundspöken.  Sen styr han stegen mot dörren och ljuset.  Alla tre sover gott, Z snarkar.

Vi vaknar till en hektisk förmiddag, rosor och klematis skall bäddas in för vintern, dasstunnan bytas ut och urindunken tömmas över komposten. Vi har haft några möss nu under hösten, de får en rejäl dos råttgift. Vattenpumpen stängs av , vattnet tappas ut, skafferiet och kylskåpet töms  och bilen packas. In med oss i bilen och hem till staden .