Då matte fortfarande är justerad får jag njuta av Z på morgonpromenaden och det innebär också att kritiskt granska gårdagens löpsedlar. Under tiden undersöker Z tikbeståndets dofter och dess rörelser och förekomsten av konkurrenter. En och annan hamburgerbit är också av intresse.

Expressens löpsedel handlade om vissa nötter och frön som ökar förbränningen av fett.  Aftonbladet förde fram att det, under många år, rekommenderade BMI-måttet kanske kunde höjas. När det gäller hälsa och inte minst kroppsvikt finns många idéer hur vi skall nå den optimala vikten och fett. Och muskelfördelningen över kroppen. Helst ska metoden vara enkel, ett eller två piller om dagen, ett glas juice kryddat med angelica, flera glas vatten, varmt, ljummet eller kallt.

Detta får mig att minnas dasset till vårt sommarhus. Där hängde en teckning föreställande en klart överviktig man och en påtagligt mager dito. Båda hade råtts att röka den ”medicinska” cigaretten (Lurifax?), för att gå ner i vikt eller upp.

Under årens lopp har det funnits många sätt att gå ner i vikt. Helst skulle det vara en kortvarig kur, typ en röd tablett om dagen. Kurorter kunde vara för de bemedlade. Kunderna fick dricka vatten, laxera och promenera.  En liten kurort serverade bara vegetarisk mat och vatten, kaffe och tobak var förbjudna. I början av vistelsen gick vikten ner men så tröttnade många på kosten och vandrade ner till ortens kafé.

Ett bra sätt att gå ner i vikt är att motionera, äta vanlig mat men i små portioner och med mycket grönsaker. Nackdelen är att den metoden tar tid.

4 mars, snödroppar!