Alla stora helger är mathelger och maten är oftast fet med tillsats av smör, olja, grädde och inte sällan socker och en touche av sirap. Se bara alla reportage och recept i vecko- och dagstidningar. Det finns andra tidningar som förordar fullkornsbröd, fullkornsris och massor av fiberrika grönsaker.
Söta maträtter äter vi för mycket av och blir också fortare hungriga igen. Det gläder kocken eller oftare kockan. Innehåller maten mycket fett blir gästerna fort mätta och dästa, samma gäller proteinrik mat.
Läskedrycker inklusive julmust ger mycket socker. Står det light på flaska innehåller det mindre socker eller är helt sockerfria. Men sötningsmedlen lurar kroppen till att insöndra mer insulin och då blir vi snabbare hungriga. Många magar har också svårt att tåla några större mängder, vi blir gasiga och lösa i magen. En snabb tarmpassage har en fördel, vi tillgodogör oss inte all maten och göder bakterierna på reningsverket. Det kan bli mycket biogas!!
Eftersom vi inte vill bli feta får vi motionera i stället. Sätter vi i oss en 60 gram Snicker fårvi ge oss ut med hunden i 20 minuter. Väljer vi i stället en påse jordnötter får hunden motion i 45 minuter. Så kommer hunden med jordnötter vet Du vad han vill.
Vila på maten är nyttigt men efteråt är det nyttigare med en promenad. Bäst är både och.
Många äldre människor har förmaksflimmer eller annan hjärtsjukdom och för att förhindra proppbildning äter de Warantabletter . Då måste de vara försiktiga med bland annat surkål, den förstärker Waraneffekten. Det anses också att gröna växter som spenat eller kål har samma effekt.
En del människor har fått en apparat som mäter blodets blodlevringsförmåga. De lär sig hur deras kropp reagerar på olika föda och mediciner och det är jättebra. Det kommer också mediciner som ersätter Waran och inte fordrar samma täta kontroller. Diskutera med Er läkare.
Ät nu klokt över helgerna, fullkornsbröd är ofta mer smakrikt än vanligt köpebröd, grönsaker är gott och nyttigt. Vatten är kalorifritt och ger inga biverknngar.
Trevlig samvaro, goda historier och samtal förlänger säkert livet och ger det innhåll.
Må julfriden sänka sig över Er.