Vårvintern har varit förunderlig, en månad med klar himmel, kalla nätter. På dagarna endast enstaka plusgrader i skuggan. Långt om länge har solen börjat värma kroppen, värmen tränger igenom vinterjackan och sprider sig ända ner i tårna.

För länge sedan dök vintergäck och snödroppar upp, men tvingades tillbaka. Nu är det gult på gräsmattor och i häckar av vintergäck, i rabattkanterna nigande snödroppar. I förrgår såg jag några förskrämda mini-krokusar i vår vackra stadspark. Knopparna på de talrika magnoliorna sväller trots allt.

I dag aprilväder, värmande sol varvat med lätt snöfall. Småfåglarna sjunger upp sig men har långt kvar till serenaderna. En koltrast söker igenom löven, måste väl stärka sig inför vårens arior. Finns det något vackrare än koltrastens sång och särskilt gör den sig i stadsmiljö.

Skrattmåsarna i sina inverterade studentmössor skränar. Då det är svårt att könsbestämma dem antar jag att den ena försöker förföra den andre medan den tredje stör. Det strävsamma knipparet håller sig i skymundan. Gräsandsdrakarna har jagat bort de flesta honorna, de skall lägga sina ägg och ruva. Inget rajtan tajtan här.

Korparna jollrar med varandra, dessa fåglars kärlekskonversation är i klass med ejdrarna i havsbandet. I blomsteraffären försäkrade man mig om att det är slut med tulpanerna. Kanske dags för rosorna, blommornas blomma. Snart blommar slån och längre fram, om två månader eller så, slår vildrosorna ut.

Nu är det dags att ringa däckfirman och få på sommardäcken.