Så här strax före jul går vi upp i varv.  Julklappar, julmat, juldryck, julbak, julkort, julstädning, julpynt, allt skall inköpas, göras i ordning, blandas till, fejas, skrivas.  Måste det vara så mycket förberedelser? Kan vi inte bara samlas kring matbordet. Skinkan får vara i centrum och till den en god senap. Några sorters inlagd sill och husmors köttbullar. Till detta väl valda drycker, många väljer julmusten, den är inte hetsande. Sedan må man äta, prata, berätta släkthistoria, om forna jular vi minns eller hört berättas om i släktkrönikorna.  Men som i all historia, mycket är sant, mycket är hörsägen.  En del familjer läser julevangeliet, går i julbön, midnattsmässa eller julotta.  Visst kan vi glädjas åt kärleksbudskapet, vare sig det är från  människa, guds son eller gud eller legend.

Säkert har många av oss snott runt i affärer, konkat hem stora kassar, varit på julavslutningar, gått på julkonserter, gjort köttbullar till barn och barnbarn, lutat fisken, kokat knäck, bakat vörtbröd, lussebullar. Gått igenom inköpslistor, glömt och en tur till affären igen.

Kort sagt, nu är det dags att koppla av. Ett sätt kan vara att lyssna på ett juloratorium eller sångkörer, eller bara sitta ner och läsa en god bok. Om det inte hjälper kan vi pröva yogans grundprincip, andningen. Några hjälpmedel behövs inte, andas bara lugnt och stilla. Känn hur magen häver sig vid inandningen och sänker sig vid utandningen. Andas bara lugn och stilla. Lägg gärna händerna på magen så Du känner hävningar och sänkningar som när vågor slår in över stranden.

Är Du pigg och rask kan en joggingtur vara en bra avkoppling, men se upp för trottoarkanter, stenar, rötter, hundar med eller utan koppel och ljusskygga cyklister. Att ramla vid vår ålder kan vara fatalt. Reflexväst eller lampa är en bra investering när vi går ut i mörkret. Nu är det mörkt.