En av mina historielärare, säkerligen avsomnad för länge sedan, skulle introducera filosofin hos oss småstadsungar. Läraren satt länge tyst, säkert grubblade han över något existentiellt hos Kant.  Plötsligt kastade han ut frågan till eleven M ”kan en kakelugn tänka”. Då M inte kunde svara utnämndes han till krökstövel.

Denna episod från min skoltid kom för mig när jag såg ICA:s affischer ”Salushalls känsla” stod med stora bokstäver.  Är det så att saluhallar står där ledsna och besvikna på oss människor? Är det därför som de stora butikerna med saluhallsambition, som en liten hämnd höjer priserna men erbjuder extrapris på onyttiga varor?

Om krogar, tavernor, pizzerior och restauranger blir ledsna om de inte får hysa törstiga människor vet jag inte men ägarna och de anställda vill se många kunder.  Men att unga människor, i rädsla för viktökning, skulle fasta en hel dag för att sedan på krogen och dricka kaloririk alkohol, det hade jag ingen aning om.

Drinkorexi är ett vedertaget namn i USA och England på detta beteende.  Förra året publicerades en studie från Missouriuniversitetet. Fenomenet var där vanligt och mer eller mindre accepterat. Det sägs också vara känt här i Sverige. Kravet att både hålla sig trådsmala och kunna dricka på krogen drabbar framförallt unga kvinnor.

Alla vet väl att man blir snabbt berusad av alkohol på fastande mage. Men att festen snabbt kan ta slut, ibland på ett förnedrande sätt, tänker få på.  Att ofta dricka sig kraftig berusad och dessutom äta för litet ökar risken för olycksfall och ger snabbare skador på hjärna, lever och bukspottskörtel.

De flesta av oss som nalkas eller har nått den fjärde åldern är säkert förståndigare än unga studenter!